Saturday, September 20, 2014

10 Info Cara Simpan Susu Perahan Yang Ramai Ibu Tidak Tahu

Susu ibu sangat istimewa. Ramai ibu-ibu hari ni dah celik dan sedar kepentingan menyusukan anak. Tak kira suri rumah atau berkerjaya, ibu-ibu kini makin teruja cari ilmu bagaimana kendalikan susu ibu.

Cara simpan susu ibu perlu betul. Cara simpan susu tentukan kualiti susu yang kita nak bagi kat anak. 

Bekas nak simpan, berapa lama nak simpan, dekat mana nak simpan dan cara nak bagi susu perahan selepas di simpan adalah penting supaya nutrien berharga dalam susu masih boleh dipindahkan kepada anak.
Berikut adalah 10 info cara simpan susu perahan yang mungkin ramai tidak sedar atau tahu.


1. Biasanya botol kaca dilihat sebagai pilihan terbaik untuk menyimpan susu beku kerana komponen susu berada dalam keadaan lebih baik jika disimpan di dalam botol kaca.

2. Pilihan kedua terbaik pula adalah botol plastik yang lebih keras dan jernih.

Para ibu gemar memiliki botol plastik kerana ia lebih mudah. Tambahan pula kebanyakan pusat penjagaan kanak-kanak tidak menerima penggunaan botol kaca kerana ia berisiko.

4. Pilihlah botol yang memiliki penutup kedap udara yang ketat dan mudah digunakan.


5. Agar mudah untuk membawa botol-botol simpanan susu perahan itu ke mana-mana, simpanlah botol-botol tersebut di dalam sebuah beg khusus.


6. Dalam memastikan kesegaran agar susu tidak rosak, beg tersebut perlu diisi dengan pek ais khusus untuk mengekalkan suhu sejuk susu simpanan tersebut.
Dalam kes tertentu beg penyimpanan susu ini juga boleh menimbulkan masalah seperti susu tertumpah. Jadi para ibu perlu memilih beg yang betul-betul efektif.


8. Hari ini, kebanyakan syarikat pengeluar pam susu ibu turut menyediakan beg penyimpanan susu yang sangat mudah untuk digunakan dan plastik simpanan susu yang lebih tebal. Namun, harganya mungkin sedikit mahal.


9. Untuk langkah lebih selamat, sarungkan plastik nipis pada setiap botol simpanan itu sebelum diletakkan di dalam beg bagi menangani masalah kebocoran atau tertumpah.


10. Penggunaan botol simpanan susu ibu yang berwarna adalah tidak digalakkan kerana bimbang sebahagian daripada perwarnanya luntur dan memasuki susu.Bagaimana mengetahui susu yang mana harus digunakan dahulu?

Anda perlu sentiasa melabelkan susu mengikut tarikh dan masa susu diperah. Kemudian anda perlu menggunakan susu yang mula-mula diperah terlebih dahulu. Jika anda membekalkan susu perahan ibu kepada pusat asuhan anak anda, nama anak anda perlu ditulis dengan jelas agar botol tidak bercampur dengan botol kanak-kanak lain.

Anda mungkin Berminat Membaca >> 9 Tanda Bayi Tidak dapat Cukup Susu Badan
Bolehkah susu lebihan disimpan semula?

Susu perahan yang telah disediakan untuk diberikan terus kepada bayi perlu dihabiskan dalam tempoh satu hingga dua jam. Jika bayi anda tidak menghabiskannya dalam tempoh tersebut, susu lebihan itu perlu dibuang.

sumber : http://pama.karangkraf.com
Set Menyusu Shaklee

Ibu yang menyusu digalakkan untuk mendapatkan supplemen dan vitamin tambahan bagi mengekalkan kecergasan. Cadangan vitamin terbaik untuk ibu yang menyusu adalah:
1. Vitalea:
Multivitamin terbaik dari Shaklee ini mempunyai 28 vitamin dan mineral penting. Ia berguna sebagai pemberi tenaga, kecergasan tubuh ibu dan menyalurkan nutrisi penting kepada anak melalui susu.


2. Vitamin C
Vitamin C meningkatkan imunisasi badan ibu dari penyakit dan membantu penyerapan iron dalam badan. Bila iron dapat diserap dalam badan, darah boleh membawa oksigen keseluruhan badan. Organ-organ badan pun boleh berfungsi dengan baik. Ibu menyusu yang demam juga akan cepat baik.


3. Bcompleks.
Bcomplex Shaklee sangat istimewa, ia mempunyai 8 komponen vitamin B dan asid folik. Ia menukar makanan kepada tenaga, dan menjadi vitamin 'anti stress'. Sesuai untuk semua golongan terutama ibu menyusu dalam menjaga kesihatan badan dan kestabilan emosi.


4. Alfalfa.
Boleh bertindak sebagai milk-booster, selain melawan alahan dan mencuci hati, darah dan usus.Testimoni Set Menyusu Shaklee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...