Saturday, May 25, 2013

Vitamin untuk Sakit Sendi dan Lutut


Pernah dengar penyakit Arthritis? Macam biasa dengar, tapi di mana ya?

Arthritis adalah istilah perubatan untuk sakit sendi dan tulang. Bila mana kita tak dapat berjalan lancar dan rasa sakit pada sendi, itu kita panggil arthritis. Cuba kita lihat golongan tua yang sukar berjalan. Biasanya mereka akan mengadu sakit sendi dan tulang di bahagian lutut, pinggul, pinggang dan tangan. Bukan sahaja golongan tua, malah ada golongan muda yang mengalaminya.

Kenali Bahagian Dalaman Sendi

Diagram of a Joint

Jom belajar sikit pasal sendi. Dalam bahasa inggeris kita panggil Joint. Sendi ni berada di pertemuan 2 tulang kita. Dekat jari, lutut, pinggul, siku, bahu semua ada sendi. So, banyak bahagian badan kita ada sendi. 

Ligamen adalah otot yang sambungkan 2 tulang kita pada sendi. Ligamen ni macam getah, dia boleh lentur dan elastik. Kartilaj (Cartilage) adalah bahan yang salut tulang kita supaya 2 tulang kita tidak berlaga antara satu sama lain. Dengan adanya salutan kartilaj, sendi kita boleh berfungsi dengan baik tanpa rasa sakit.

Dalam ligamen ada kapsul. Kapsul ni ada cecair Synovial. Cecair Synovial bertindak sebagai pelincir bagi sendi supaya pergerakan adalah lancar.

Bagaimana Terjadi Sakit Sendi dan Lutut

Sakit sendi dan lutut yang biasa terjadi di panggil Osteoarthritis. Osteoarthritis terjadi apabila kartilaj dah tak elastik dan menjadi keras. Apabila ia keras, sendi akan mudah tercedera dan akan merasa sakit. Lama-kelamaan 2 tulang pada sendi boleh berlaga dan menambah kesakitan yang ada.

Keadaan ini biasa terjadi kepada golongan tua dan mungkin berlaku pada segelintir golongan muda.

sumber : http://www.medicalnewstoday.com/articles/7621.php

Vitamin untuk sakit sendi dan lutut.


Kaedah 1: Mengekalkan tulang rawan yang sihat

Advanced Joint Health Tablet memberikan manfaat kepada sendi:
  • Menyokong keselesaan sendi
  • Memelihara tisu penyambung yang sihat
  • Meningkatkan kesan kusyen
Kaedah 2: Mengurangkan inflamasi

Omega Guard Shaklee adalah Omega 3 yang melambatkan degradasi tulang rawan. Ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi, maka ia kurangkan sakit pada sendi. Omega 3 juga boleh jadi pelincir, maka kita boleh bergerak dengan lebih aktif. Terdapat kajian menunjukkan pengambilan asid lemak Omega 3 bersama glukosamina dapat tingkatkan kesihatan sendi berbanding mengambil glukosamina sahaja.
* Glukosamina terdapat dalam Advanced Joint Health Tablet yang diambil dari ekstrak jagung.

Kaedah 3: Mengekalkan sel tulang yang sihat.

Ostematrix adalah pembekal kalsium penting untuk tulang, otot dan ligamen. Ia juga mengandungi Magnesium yang diperluka untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang, dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.


Testimonial 1:

  • 3 hari selepas makan AJHT , Omega Guard dan Ostematrix, emak mengalami healing crisis(sakit pemulihan). 
  • Seminggu selepas itu, kaki emak boleh lipat dan duduk atas lantai.



Testimoni 2:
  • Emak ada sakit lutut yang teruk, takde pelincir
  • Emak ambil AJHT
  • Mula-mula sakit, selepas satu minggu, mak boleh naik tangga.
  • Tak sakit bila kaki dibengkokkan.



Testimoni 3:
  • Suami mengadu sakit bahu, ambil AJHT selama 3 bulan.
  • Bahu dah tak sakit (dahulu sudah nak gerakkan bahu)
  • Dapat pusingkan badan dengan mudah
  • Tiada sengal-sengal lagi di bahagian bahu & belakang badan



Testimoni 4:

  • Emak umur 53 tahun
  • Mampu daki bukit tinggi, menyelam, aktiviti lasak
  • Naik tangga pun laju
  • Baru sebulan makan AJHT dan Ostematrix




Baca lagi testimoni Advanced Joint Health Tablet di sini --> Testimoni Joint Health Tablet (AJHT)



Hubungi saya untuk dapatkannya:








Saya adalah Shaklee Independent Distributor area Kuantan (penghantaran ke rumah)

dan seluruh Malaysia (melalui pos)

SMS dan Watsapp : 0193816167

FB : Ida Ifaz






Pengedar Shaklee berhampiran anda:

Pengedar Shaklee Putrajaya, Selangor dan Kuala Lumpur
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...