Ramai tahu kebaikan kurma kepada semua, tetapi mungkin tidak tahu khasiat utama untuk ibu hamil.
Ida ada terjumpa satu artikel di majalah Pa & Ma tentang kebaikan kurma.
Jom kita baca sama-sama
Kebaikan #1: Penuh Zat Besi
Setiap kali nak checkup kehamilan, perkara penting yang perlu diambil adalah nilai hB. Ida pun kena juga.
hB darah sangat bergantung pada zat besi. Sebab itu klinik kesihatan akan bekalkan pil zat Besi untuk ibu-ibu makan.
Kurma ada kandungan zat besi yang tinggi. Sangat sesuai di makan untuk ibu hamil terutama yang ada masalah anemia sebab kurang sel darah merah.
Kebaikan #2: Kaya khasiat
Kurma mempunyai banyak sangat khasiat
Ia ada Potasium, magnesium, Kalsium, Vitamin A, Zinc dan Vitamin B untuk ibu hamil
Kebaikan #3: Mudah kenyang
Kurma ada kandungan gula yang mudah diserap. Jika ibu hamil makan kurma ketika lapar, kita akan mudah kenyang.
Bila kita mudah kenyang, ia bantu kita elak makan makanan lain secara berlebihan
Kebaikan #4 : Tinggi Potassium
Potassium sangat bagus untuk sistem saraf. Ia bantu ransang daya ingatan.
Potassium juga bantu kuatkan sistem pertahanan badan terutama cegah ibu hamil dari barah payu dara dan barah rahim
Kebaikan #5 Mudahkan Bersalin
Kurma boleh bantu mudahkan proses bersalin. Ia juga boleh bantu kecutkan rahim.
Dr zubaidi ada mengatakan perkara ini dalam link : 3 Fakta Menakjubkan Mengenai Kurma dan Proses Kelahirn
Jom makan kurma ketika hamil untuk menikmati kebaikan-kebaikannya