Berikut adalah resepi homemade keropok lekor yang mudah untuk di ikut dalam sukatan kecil.
KEROPOK LEKOR (ihsan resepi dari Amalia Bundawidya)
Bahan-bahan:
1 mangkuk Ikan kembung / selayang. Ambil isi shj dan buang kulit nipis & tulangnya.
1/2 mangkuk Tepung Ubi / Sagu
2 sudu makan tepung gandum
Sedikit garam & bahan perasa (jika menggunakan)
Cara-cara:
1. Kisar isi ikan sampai halus menggunakan food processor. Jika guna blender, tambah sesudu dua air utk mudahkan proses mengisar.
2. Gaulkan semua bahan kering -tepung dgn garam, masukkan dalam mangkuk isi ikan dan uli sampai jadi doh. Doh memang lembut (sangat lembut), tp inilah yg akan menghasilkan keropok yg lembut juga & sedap -lebih isi ikan, kurang tepung. So, don't worry!
3. Didihkan air dalam periuk untuk merebus.
4. Taburkan sedikit tepung (tambahan atau lebihan dr sukatan td) pada tangan dan papan pencanai. Kepal sedikit doh ikan dan bentukkan memanjang. Golekkan atas papan pencanai sehingga dpt bentuk doh yg panjang. .
5. Rebus doh yg sudah dibentuk tadi sehingga masak (timbul ke permukaan air rebusan). Angkat, tos airnya dan boleh dihidang dengan sos pencicah.
.
*keropok lekor yg sudah direbus boleh disimpan beku. Jika tak gemar keropok lekor rebus, boleh digoreng seperti kebiasaannya.
Ibu-ibu yang sukar dapatkan keropok lekor di bandar-bandar, boleh buat sendiri mengikut sukatan dan kelembutan yang boleh di'adjust' ikut kegemaran sendiri
Tips Tambahan
Ada sebab kenapa perlu tambah ketulan air batu sewaktu mengadun isi ikan dan tepung. Ketulan ais bukan air dingin, ya. Berbeza keduanya.
Ini bagi memudahkan kerja mengadun supaya doh tidak melekat pada tangan / bekas.
Sepertinya kita menambahkan minyak atau butter sewaktu mengadun doh roti.
Selamat mencuba
Bacaan lanjut: 8 Tanda Kanser Usus Yang Ramai Tidak Sedar
Ibu-ibu yang Surirumah atau Berkerjaya seperti wanita dalam video di bawah(bekas Engineer) pasti nak klik video CARA ATASI LETIH dan lesu dan dapatkan tips hebat dari beliau.
Bacaan lanjut: 8 Tanda Kanser Usus Yang Ramai Tidak Sedar
Ibu-ibu yang Surirumah atau Berkerjaya seperti wanita dalam video di bawah(bekas Engineer) pasti nak klik video CARA ATASI LETIH dan lesu dan dapatkan tips hebat dari beliau.
Oh, memang buat sendiri ke? hebatnya!! saya tahu makan jek la.. :p
ReplyDeleteAlhamdulillah saya buat jadi..tqsm puan ida moga dimurahkn rezki
ReplyDeleteWahh senang rupanya..nak cari ikan nak cari ikan
ReplyDeleteSenang je rupanya..ada masa nak cuba nanti...tq sis..
ReplyDeleteMohon share..tq
ReplyDeleteMohon share..tq
ReplyDeletetq kongsi resepi..nyummy...nak buat...halalkan ye..
ReplyDeleteSetgh mangkuk mcmmne ye?? Hihi..
ReplyDeleteKak.. ikan ape lg yg sesuai digunakan dlm resepi ni yer? Semua jenis ikan pun ok ker?
ReplyDeleteSaya share...halal kan yea
ReplyDeletetq kak. dapat juga saya makan keropok lekor di ulsan korea ni kak.
ReplyDeletemohon share
ReplyDeletemohon share
ReplyDeleteSedapnye....tq share resepi..nak kene try nie.. シ
ReplyDeletesya mau tnya tepung sagu tu tepung sagu apa?tepung sagu kanji atau pun tepung sagu rumbia?
ReplyDeleteNk cuba halalkn ye..
ReplyDeleteIn progress..terima kasih ya... mohon halalkan resepi..😘
ReplyDeleteKlu xnk liat pakai tepung sagu rumbia.
ReplyDelete